Energiamegtakarítás lakossági ügyfeleknek

Ez a téma egy rendkívül izgalmas terület. A közgazdasági, az építészeti, továbbá az épületgépészeti szempontokat kell közös nevezőre hozni. Az alacsonyabb közüzemi számlára vágyók sokszor zsigeri indíttatásból döntenek a beruházásról, vagy annak mentén, hogy a szomszéd nyílászárókat cserélt, esetleg homlokzati hőszigetelésre adta a fejét.

Ma még ritkán elemzik a felújítás előtt, mekkora költségmegtakarítás várható a tervezett korszerűsítéstől. Valójában pedig csak ennek ismeretében lehet jó döntést hozni. Végig kell gondolni – sőt számolni –, hogy a homlokzatot érdemesebb szigetelni, vagy inkább a födémet? „Rongáljuk” meg az új nyílászárót résszellőzővel, vagy telepítsünk központi szellőztetést, esetleg egy olcsóbb decentralizált rendszert?

Ma már kötelezően előírják az energetikai tanúsítást, az ingatlan értékesítése, bérbeadása, átminősítése esetén sőt, újonnan épülő házak, létesítmények esetében használatba vételi engedély kiadásához is kötelező lesz az energetikai tanúsítvány elkészíttetése (176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról és 7/2006.(V.24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról). Ilyenkor a rendelkezésre álló paraméterek, tulajdonságok alapján megállapításra kerül, hogy az épület különböző részei (felhasznált építőanyagok, nyílászárók, hűtés-fűtés berendezései stb.) milyen arányban felelősek az energiafogyasztás mértékében (összenergetikai mutató).

Ehhez hasonló – de még szélesebb körű – vizsgálatot érdemelne egy körültekintő felújítás előtti tervezés, hogy Ön valóban azt kapja eredményül, amit elképzelt. Energetikai felmérések során számos esetben csalódott ingatlantulajdonosokkal találkozunk, akik a kazáncsere után nagyobb megtakarításra számítottak.

A várható megtakarítások megbízható pontossággal előzetesen kalkulálhatóak, mérnök kollégáink tapasztalatainkkal és különböző szoftverekkel segítik az Ön racionális épület felújítását.

Publikációink között néhány meglepően kézenfekvő energia megtakarítási lehetőséget ajánlunk figyelmébe, amelyekhez nem kell épületfelújításba fognia és akár már holnap igénybe veheti:


« Vissza