Családi ház energiaszükségletének csökkentése napkollektorral és mosógéppel

Egy mosógép a mai csökkentett energiaárak mellett 160 600 Ft-ot tud megtakarítani a ház energiaszükségletéből!

Családi ház energiaszükségletének csökkentése napkollektorral és mosógéppel


Nem kergetünk rózsaszín álmokat! Két lábbal a földön állva, olyan energia megtakarítási lehetőségeket ecsetelünk, amelyek elérhetőek.

Talán meglepő így az elején, még napkollektorra sincsen feltétlen szükség hozzá.
Most, hogy nyilvánvalóan hibbantnak gondolja a cikkírót, vegyük sorra egy családi ház energiaszükségletének összetételét.

A családi ház főbb energiafogyasztói a következők:
  • fűtés,
  • melegvíz készítés,
  • hűtés,
  • világítás,
  • egyéb áramszükségletek.
A mosógép két kategóriába is sorolható, mert villamos áramot használ és melegvízzel mos.

Villamos áram megtakarítása mosógéppel

Családi ház energiaszükségletének csökkentése napkollektorral és mosógéppelA mosógépgyártók bevezették a B, A, A+, A++, stb. kategóriákat. Azonban az egyre magasabb energiaosztályokhoz tartozó energiafogyasztást elsősorban a mosási vízmennyiség csökkentésével tudták elérni. Ezt egy bizonyos határnál nem lehet tovább csökkenteni, mert egyre kevesebb víz használatával egyre vakítóbb fehérségű ruha irreális elképzelés.

Mire használja a legtöbb energiát a mosógép?

A hideg víz felmelegítésére! 80%-ban a vízmelegítésére fordítódik a felhasznált villamos energia, a maradék 20% a villanymotor fogyasztása.


Az érdemi energia megtakarítás a víz melegítésében rejlik!

Így, ha gázkazános vízmelegítésre vált, tetemes megtakarítást érhet el! Azaz rákötteti a mosógépet a ház melegvíz rendszerére is. De ez azonban nem ilyen egyszerű.

Legtöbb esetben csak hidegvíz csatlakozó van!

A jelenleg forgalomban lévő mosógépek döntő többsége csak hidegvíz csatlakozóval rendelkezik. De ezeket nem érdemes egyszerűen átkötni a meleg vizes hálózatra.

Több okból sem lehet melegvízet kötni a legtöbb mosógépre:

  • A mosógépek az öblítésekhez hideg vizet használnak, tehát a fixen melegre kötött megoldásnál pocsékolnánk a melegvizet.
  • Ha ez nem számítana, mert a ház túlméretezett napkollektoros rendszere rengeteg felesleges melegvizet termel, akkor sem célszerű, mert a meleg vizes öblítés után kicentrifugázott ruhák gyűröttek lesznek, és mindent vasalni kell, ráadásul intenzíven, hosszasan.
Tehát a rossz hír az, hogy sokaknak mosógépet kell majd cserélni ahhoz, hogy ezt a megtakarítási lehetőséget kihasználhassák.

Akinek nagyon régi Energomat mosógépe van, amely messze megelőzte a korát a 80-as években (tisztelet a Hajdusági Iparműveknek), mert hideg/meleg víz külön vételezésére képes, minden további nélkül alkalmas takarékos üzemre.

Számoljuk össze a 160 600 Ft-ot!

Családi ház energiaszükségletének csökkentése napkollektorral és mosógéppelHideg és melegvíz bekötésére alkalmas mosógép hátlapja

Saját mérésünk szerint 0,25 kWh villamos energiát fogyaszt a tesztgépünk – 7,5 kg-os befogadóképesség mellett – úgy, hogy külső meleg vizet kap a ház napkollektor rendszeréről. Egy A+ kategóriás mosógép 5 kg ruha mosását 1 kWh villamos energia felhasználása mellett végzi el.

Ha arányosítunk, akkor a tesztgépünk 1,5 kWh-t fogyasztana villamosan fűtött vízzel, ami jelenleg 66 Ft/mosás szemben a napkollektoros megoldás 11Ft/mosás költséggel.

Napkollektoros (szinte) ingyen meleg vízzel üzemeltetve 11 Ft a költségünk. Tehát, ahol mindennap megy a mosógép 1 menetet, ott éves szinten 365 x (66-11)= 20 075 Ft/év a megtakarítás Napos vízzel.

Nem minden házban van napkollektor. Gázkazános meleg vízzel 30,4 Ft/mosás lenne a költség. Ez éves szintre számolva 365 x (66-30,4)= 12 994 Ft/év a megtakarítás.

Mint minden megtakarítást, ezt sem szabad csak egy évre számolni! A mosógép élettartama körülbelül 8 év. Így a megtakarítás erre az időszakra számolva:

Gázkazános melegvíz esetén: 8 x 12 994 Ft = 103 952 Ft.
Napkollektoros melegvíz esetén: 8 x 20 075 = 160 600 Ft.
Mai, csökkentett energiaárakon számolva (2013. február 5.)!
Normál árakon számolva 114 347 Ft és 176 660 Ft.

Az éves megtakarítás első blikkre nem olyan magas, hogy emiatt hanyatt-homlok rohanni érdemes kicserélni a jelenlegi mosógépet, de mikor összeszámoljuk az élettartamra vonatkozó megtakarítási lehetőséget, már tetemes összeg jön össze, ami meghaladhatja a mosógép újkori beszerzési árát. Mikor legközelebb vásárol mosógépet, feltétlen vegye figyelembe a leírtakat.


« Vissza